Zastanawiasz się, gdzie jest najlepsza pizza w Warszawie? Odwiedź restaurację da Luciano! Nasza pizza to prawdziwy hołd dla tradycji włoskiego wypieku. Jej wyjątkowy smak tkwi w chrupiącym cieście, włoskim serze i najprawdziwszych włoskich składnikach.
Oryginalne włoskie produkty
Tajemnica prawdziwej włoskiej pizzy kryje się w najlepszych składnikach. Każda pizza w restauracji da Luciano przygotowywana jest z oryginalnych włoskich produktów, które sprawiają, że w każdym kawałku odkrywasz prawdziwy smak Italii. Sprowadzany z Włoch ser, sos pomidorowy z oryginalnych włoskich pomidorów pelati i pozostałe wyselekcjonowane składniki to klucz do wyjątkowego kulinarnego doświadczenia.
Ciasto garowane przez 48 godzin
W naszej pizzerii nie oszczędzamy czasu na przygotowanie ciasta. Ciasto do najlepszej pizzy garuje minimalnie 48 godzin. Jego wysoka hydratacja sprawia, że jest ono bardziej puszyste. Natomiast specjalnie dla nas sprowadzane włoskie mąki typu 00, na bazie których jest przyrządzane, zwiększają jego chrupkość i przyswajalność.
Włoska pizza – jaki ser?
W restauracji da Luciano używamy wyłącznie najwyższej jakości sera Mozzarella fiori di latte, który specjalnie dla jeszcze większych doznań smakowych naszych gości sprowadzamy z Włoch. W naszym menu znajdziecie także dania z dodatkiem wyśmienitych długodojrzewających serów twardych: Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Prawdziwa włoska pizza aż się prosi o takie składniki – a my nie potrafimy odmówić!
Ciasto na pizzę
Ale najlepsza włoska pizza opiera się nie tylko na oryginalnych, włoskich składnikach. Jej podstawą jest odpowiednio cienkie ciasto, które powinno być miękkie w środku, a na brzegach chrupiące. Aby było dokładnie takie, używamy włoskich mąk typu 00, które specjalnie dla nas są sprowadzane ze słonecznej Italii.
Chrupiąca skórka
Kiedy nasza pizza na cienkim cieście wędruje do pieca, dzieje się magia! Ciasto staje się chrupiące, a skórka pizzy pęka podczas każdego kęsa. To właśnie te chrupiące brzegi sprawiają, że nasza pizza jest tak wyjątkowa.
Pizza bianca
Pizzę przygotowujemy zgodnie z tradycyjnymi recepturami rodem z Italii. Dlatego nie mogliśmy pominąć specjału popularnego w Italii, czyli pizzy białej (bianca). W odróżnieniu od pizzy rossa, której podstawą jest sos na bazie pomidorów pelati oraz przypraw, w pizzy bianca mamy sos z krowiego mleka, ale spotkamy także wersję bez sosu – jedynie z oliwą i przyprawami.
Oprócz sosu pizzę białą wyróżnia także inna technologia robienia ciasta oraz znacznie większa ilość wody używana przy jego zagniataniu. To sprawia, że jest jednocześnie miękka i wspaniale chrupiąca. Cały proces wyrabiania idealnego ciasta do pizzy białej trwa do 12 godzin – ten wydłużony czas także ma wpływ na niepowtarzalne walory smakowe.
Autentyczny smak Włoch na talerzu
Nasza włoska pizza na Twoim talerzu to gwarancja autentycznego smaku Włoch – to prawdziwa Italia w każdym kawałku! Jeśli jesteś miłośnikiem jedynej w swoim rodzaju włoskiej kuchni, spróbuj naszej pizzy, którą możesz zamówić także z dowozem do domu czy do pracy.