Czy kuchnia włoska jest zdrowa? Włoska dieta pod lupą

Sałatka ze świeżych włoskich składników na białym talerzu.

Jak kuchnia Włoska wpływa na zdrowie? Dieta śródziemnomorska to przede wszystkim świeżość i jakość składników, a także prostota w przygotowywaniu potraw. 

Kuchnia włoska – sekrety włoskiej diety

Włoska kultura jedzenia opiera się na długich, radosnych spotkaniach przy stole w gronie bliskich, co sprzyja spokojnemu jedzeniu i lepszemu trawieniu. To, co my dziś nazywamy „slow food”, Włosi praktykują od pokoleń, ciesząc się nie tylko smakiem, ale i korzyściami zdrowotnymi płynącymi z takiego podejścia.

Dieta śródziemnomorska

Włoskie dania są przygotowywane głównie w domu, a ich bazą są sezonowe składniki, głównie świeże warzywa i owoce. Dodatkowo dieta śródziemnomorska tak powszechna we Włoszech – głównie na południu, ale nie tylko! – jest bogata między innymi w tak ważne dla naszego organizmu zdrowe tłuszcze. 

Oliwa z oliwek extra vergine, orzechy, nasiona – bez nich włoskie dania nie byłyby takie same. Doskonale to wiemy, dlatego w restauracji da Luciano stawiamy na najlepsze składniki sprowadzane specjalnie ze słonecznej Italii. 

Świeże warzywa i owoce

Włoska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z tradycyjnymi daniami, takimi jak pizza, lasagne, makaron. Dużą rolę odgrywają w niej owoce morza i duże ilości świeżych, sezonowych warzyw – głównie pomidorów (ale także tych mniej popularnych w naszym kraju, jak bakłażan) – oraz owoców. Ciasto do pizzy jest przygotowywane z wysokiej jakości prostych składników, bez zbędnych, sztucznych dodatków. Makarony nie zawierają tłuszczów odzwierzęcych. 

Włosi jedzą aromatyczne posiłki z dużą ilością kilku prostych przypraw, jak bazylia czy oregano. Nieprzetworzone jedzenie to kluczowa kwestia na drodze do zdrowego odżywiania i najbardziej optymalnej dla człowieka diety. 

Kuchnia śródziemnomorska jest sycąca, aromatyczna, a także pełna pysznych potraw, których przygotowanie gwarantuje, że jemy świeżo i dobrze. Taką gwarancję masz także w naszej restauracji da Luciano, ponieważ składniki, jakie wykorzystujemy w kuchni, to oryginalne włoskie specjały i produkty, z których wyrabiamy idealne i naturalne ciasto na pizzę czy makarony. 

Czy kuchnia włoska jest zdrowa? Sekret tkwi w prostocie. Na zdjęciu pizza z bakłażanem i bazylią na oliwkowym tle.

Zdrowe kwasy tłuszczowe

Morze Śródziemne to bogactwo ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, takich jak krewetki, kalmary, ośmiornice czy mule. Powszechnie wiadomo, że zalecane jest ich spożywanie co najmniej trzy razy w tygodniu, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a przede wszystkim kwasów omega-3. Zdrowe tłuszcze wspomagają serce i mózg, dlatego prawidłowa dieta nie może się bez nich obejść. 

Zdrowych drogocennych tłuszczów dostarcza nam także oliwa z oliwek extra vergine, którą w restauracji da Luciano dodajemy niemal do wszystkiego. Sprowadzana dla naszych gości prosto z Włoch, dodaje jakości i smaku wyśmienitym włoskim daniom.

Dobre kulinarne nawyki

Na włoskiej diecie paradoksalnie można schudnąć, a mają na to wpływ dobre nawyki żywieniowe, które Włosi codziennie kultywują. Śniadanie jedzą lekkie, aby nie obciążać żołądka, za to kolacja jest największym posiłkiem, choć wbrew pozorom – w jedzeniu mają umiar. Ten spożywany wieczorem najważniejszy posiłek zaczynają na przykład od aperitivo, czyli lekkich gorzkich napojów, pobudzających apetyty. Pojawiają się także przekąski (antipasti), na przykład taralli, oliwki, focaccia.

Jeśli chodzi o węglowodanowe makarony nie zawierają one tłuszczów pochodzenia zwierzęcego czy śmietany i masła. Sosy przygotowuje się między innymi na bazie oliwy z oliwek extra vergine, świeżych pomidorów, bazylii, a także serów, takich jak Pecorino Romano, Grana Padano, gorgonzola czy ricotta. 

Dokładnie tych samych składników używamy do przygotowania dań w restauracji da Luciano. Makaron zawsze jest ugotowany al dente, czyli do odpowiedniej twardości – dzięki temu organizm łatwiej go trawi. Włosi nie podjadają między posiłkami, przestrzegają też zasad dotyczących np. picia kawy. W Italii cappuccino podaje się jedynie do południa. Powód jest prosty: mleko po godzinie 12 jest gorzej trawione. 

Slow food, czyli celebrowanie posiłków

Włosi kochają celebrować posiłki! Mieszkańcy Italii jedzą w towarzystwie bliskich i bardzo to sobie cenią, co, jak się okazuje, jest na wagę złota, jeśli chodzi o zdrowie. Dolce far niente, czyli słodkie włoskie nicnierobienie – tłumaczone też jako miłe próżnowanie – doskonale charakteryzuje także spożywanie posiłków, które powinno odbywać się w miłym nastroju, bez pośpiechu, w naturalnym rytmie i w doborowym towarzystwie. Jedzenie ma trwać tyle, ile powinno. 

Włosi jedzą, a jedzenie przeplata się z długimi rozmowami, piciem wina (które dobrze wpływa na trawienie!), śmiechem, relaksem i odpoczynkiem. Tak zwany slow food zawładnął sercami Włochów na długo przedtem, jak zaczęli go propagować trenerzy personalni w innych krajach. Dzisiaj już wszyscy wiemy, jak ważne w zdrowym odżywianiu jest powolne jedzenie, bez stresu i chaosu wokół. 

Celebruj w restauracji da Luciano

Celebrowanie możesz oczywiście kultywować w dobrej włoskiej restauracji—serdecznie zapraszamy do da Luciano. Zachęcamy do skorzystania z opcji internetowej rezerwacji stolika

Autentyczny włoski klimat, świeże składniki, piękna przestrzeń wypełniona aromatami pizzy, pasty, bazylii, a przy tym duży wybór wysokiej jakości win – to z pewnością zachęci Cię do odwiedzenia naszej przestrzeni i pozostania w niej na dłużej.