Pizza jest daniem powszechnie znanym. Jako jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej jest uwielbiana niezależnie czy mowa o jedzeniu jej w domowym zaciszu, czy w restauracji.
Jedną z dużych zalet pizzy jest jej pozorna prostota; klasyczna pizza nie wymaga zróżnicowania smakowego, wyjątkowo wymyślnej prezentacji i użycia wielu składników. Kluczowa jest przede wszystkim harmonia oraz odpowiednie wyważenie użytych produktów. Oznacza to, że odpowiednie dobranie produktów odgrywa główną rolę w tym, jak danie będziemy odbierać.
Przy wyborze składników do pizzy należy się kierować przede wszystkim ich spójnością oraz wysoką jakością; a wybór odpowiedniego sera do pizzy jest kwestią podstawową, której należy poświęcić szczególną uwagę.
Jaki ser wybrać do pizzy?
W dzisiejszych czasach zróżnicowanie oferty dostępnych produktów na pizzę jest ogromne; zarówno skromnych, wręcz oczywistych, jak i przepełnionych fantazją. Szeroka gama możliwych opcji może być jednak utrudnieniem. Szczególnie jeśli chce się dobrać najlepszy ser do pizzy bez dysponowania odpowiednią wiedzą. Zwłaszcza że jest on elementem kluczowym.
Składnik ten ma za zadanie łączyć wszystkie inne produkty obecne na pizzy, odpowiadając w dużej mierze za jej harmonię i wyważenie. Ser na pizzy może bazą innych składników, jak i samemu odgrywać rolę główną. Doskonałym przykładem jest Pizza ai Quattro Formaggi.
Z tego powodu podejmując decyzję o wyborze sera, należy zwrócić szczególną uwagę na mozzarellę. To najlepszy ser zarówno do pizzy domowej, jak i pizzy w restauracji.
Tego to oto składnika używamy w da Luciano, gdzie do wyboru odpowiednich, jakościowych składników przykładamy wyjątkową uwagę.
Mozzarella, najlepszy ser do pizzy
Mozzarella jest serem klasycznie używanym na pizzy, doskonale się roztapiającym, co przy przygotowywaniu tego właśnie dania jest wyjątkowo ważne. Dodatkowo ser ten pochodzi z okolic Neapolu, miasta będącego ojczyzną pizzy, co absolutnie nie jest przypadkiem, patrząc na to, jak idealnie opisywany produkt pasuje do tego włoskiego dania.
Warto również wspomnieć o wyjątkowo ważnej zalecie sera mozzarella, którą jest jego tekstura. Ser ten nadaje się wprost idealnie do zapiekania na pizzy, gdzie jego elastyczność, miękkość i konsystencja mogą się oznaczyć w sposób wyczuwalny i warty docenienia.
Spośród możliwych opcji najczęściej na pizzy używa się sera Mozzarella Fior di Latte, będącego najlepszą bazą do pizzy rossa (z sosem pomidorowym) oraz pizzy bianca (bez sosu pomidorowego, jak na przykład nasza pizza carbonara, którą serdecznie polecamy).
Rodzaje sera mozzarella
Mówiąc o serze mozzarella warto zwrócić uwagę na jej dwa rodzaje: Mozzarella Fior di Latte i Mozzarella di Bufala, które różnią się od siebie.
Mozzarella Fior di Latte jest serem ogólnodostępnym oraz popularnym, który prawdopodobnie przychodzi na myśl większości ludzi w Polsce, gdy mówi się o mozzarelli. Powstaje z mleka krowiego i jest produktem wyjątkowo delikatnym, kremowym, o smaku subtelnie kwaskowatym. Wywodzi się z regionu Kampania i tam oraz w Apulii, Sycylii czy Kalabrii uznawana jest za Specialita Tradizionale Garantita (STG), czyli produkt, który powstaje przy użyciu tradycyjnych składników lub technik produkcji.
Mozzarellę Fior di Latte można użyć w daniach takich jak Parmigiana di Melanzane (bakłażan przekładany sosem pomidorowym i Mozzarellą Fior di Latte) czy w Timballo Abruzzese (lasagna z naleśników z pulpecikami mięsnymi i Mozzarellą Fior di Latte).
Mozzarella di Bufala, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wykonanym z mleka bawolego. W porównaniu do popularniejszej Mozzarelli Fior di Latte jest serem bardziej wodnistym. Cechuje ją delikatny smak, nieporównywalny do żadnego innego oraz perfekcyjna aksamitność.
Warto ją użyć w takich daniach jak Prosciutto di Parma e Mozzarella di Bufala bądź Bruschetta z anchois, czosnkiem, z Mozzarellą di Bufala i pistacjami.
Wszystkie wyżej wskazane przykłady dań znajdują się w naszym menu i polecamy spróbowanie ich w da Luciano.
Jaki ser do pizzy 4 sery?
Pizza ai Quattro Formaggi jest popularną pizzą, zawierająca cztery rodzaje sera. W jej przypadku rola tego właśnie składnika wychodzi na pierwszy plan. Danie to jest propozycją idealną dla miłośników serów, które przy zachowaniu odpowiedniej równowagi tworzą prawdziwe kremową ucztę.
Pizza ai Quattro Formaggi należy do 10 tradycyjnych pizz neapolitańskich. Stoi tuż obok klasycznej pizzy Margherita, Capricciosa czy Diavola. Dostępna jest w dwóch wersjach, białej (pizza bianca) oraz z sosem pomidorowym (pizza rossa).
Decydując się na przygotowanie tej pizzy i chcąc wybrać odpowiedni ser nie można kierować się przypadkiem. Należy pamiętać, aby dodatki tworzyły spójną całość. Muszą się różnić smakiem oraz konsystencją. Jednocześnie muszą również sprawdzać się w roli serów do zapiekania, tworząc pod wpływem ciepła kremową masę. Efekt musi być wielowymiarowy i zróżnicowany smakowo.
Oprócz mozzarelli, Quattro Formaggi zwykle łączy w sobie ser pleśniowy, ser twardy i półtwardy.
W da Luciano zdecydowaliśmy się na następujące, najwyższej jakości, produkty:
- Mozzarella Fior di Latte – wcześniej wspomniany już ser z mleka krowiego, ciągnący się, utrzymujący wilgotność podczas gotowania, częściowo chroniąc pozostałe sery przed gorącem piekarnika,
- Gorgonzola – miękki ser z mleka krowiego z niebieskimi żyłkami pleśni, którego obecność na Pizzy ai Quattro Formaggi jest niemal obowiązkowa, stanowi ona serce smaku,
- Scamorza – ser półtwardy z mleka krowiego, lekko słony, bardziej wyrazisty niż mozzarella,
- Grana Padano – twardy, lecz łagodny ser z mleka krowiego o ziarnistej konsystencji, lekko pikantny.
Pizzę ai Quattro Formaggi nie jest łatwo przygotować, a stworzenie idealnej serowej harmonii także nie należy do zadań najłatwiejszych. Chcąc zjeść to danie (bądź inne włoskie potrawy, zarówno wyżej wspomniane, jak i wiele więcej) i być pewnym, że jakość, zarówno przygotowania, jak i składników będzie na najwyższym poziomie zapraszamy serdecznie do da Luciano. Każde nasze danie posiada autentyczny, tradycyjny, włoski smak, którego dopilnowuje nasz chef Nestor Grojewski.
Zamów przez Internet lub przyjdź do restauracji!